Verhalen
Werken, sporten, ontspannen; tijdens de wintermaanden doen we dat vaak binnen. We zitten er dan het liefst warmpjes bij, met de ramen dicht om tocht te voorkomen. In de loop van de dag beginnen we te gapen en concentreren wordt lastiger. Een gebrek aan verse lucht, of eigenlijk een teveel aan CO2, is hier vaak de oorzaak van. De luchtkwaliteit is dan niet meer op peil

Een gezond binnenklimaat begint met ventilatie

Hoe kun je dit voorkomen?
Ventileren, ventileren en nog eens ventileren Als mens zijn we eigenlijk de grootste vervuilers in een ruimte. We ademen CO2 uit en produceren zo’n 2 tot 5 liter vocht per dag. Dit komt in de lucht en daarom moet je goed ventileren. Dit is echt de belangrijkste manier om de luchtkwaliteit op peil te houden. Je wilt alleen geen last hebben van tocht, dus wil je op een gecontroleerde manier ventileren. Dit kan bijvoorbeeld met een WTW-installatie.

Slim ventilatiesysteem
Om een WTW-installatie optimaal te laten werken, kun je sensoren in verschillende ruimtes laten meten hoeveel CO2 en vocht er in de lucht zit. Als er bijvoorbeeld meer mensen in een ruimte plaatsnemen, zorgt de installatie voor meer verse lucht. Hiermee voorkom je ook dat er door te veel vocht bacterie- en schimmelgroei ontstaat. De luchtkwaliteit blijft zo op een constant niveau.

Luchtreiniger ondersteunt
Om de luchtkwaliteit in gebouwen nog verder te verbeteren, kun je luchtreinigers gebruiken. Deze halen stof- en vuildeeltjes uit de lucht die door bouwmaterialen, meubels, kleding en elektrische apparaten worden afgescheiden. Er zijn grote verschillen tussen soorten en typen luchtreinigers. Vergelijk voor de aanschaf daarom de prestaties, het geluidsniveau en het energieverbruik. Kijk ook goed naar het soort en de grootte van de ruimte waarin de luchtreiniger gebruikt wordt.

Comfortabel wonen
Wij willen comfortabel wonen en daar horen tocht en schimmelgroei niet bij. Ventileren is de sleutel tot succes en een luchtreiniger kan, waar het nodig is, fantastisch bijsturen.

Opleiding Gezond Binnenklimaat
Wil je meer weten over het realiseren van een gezond binnenklimaat? Meld je dan aan voor de opleiding.

 

 

Rob van Houten heeft meer dan 35 jaar ervaring in de installatiebranche. Hij was 25 jaar in dienst bij de Vaillant Group als Servicemanager en Manager Opleidingen. In 2011 maakte hij de overstap naar Wasco. Hier is hij Technisch Specialist. Zijn afdeling is gespecialiseerd in engineering van duurzame oplossingen. Rob geeft trainingen en presentaties aan collega’s en klanten over de diverse technieken van nu en de toekomst.

BRON: Deze column komt uit de 1e uitgave van Koppeling in 2021

Job Alert

Wil jij als eerste weten wanneer er nieuwe vacatures beschikbaar zijn? Stel dan een Job alert in en ontvang de nieuwste vacatures per e-mail.